torsdag 17 februari 2011

Återfall

En liten uppdatering om läget. Lugnet höll inte i sig så länge. Senaste röntgen den 3/2 visade att M´s tumör har växt. M´s läkare, Sofia, ringde förra tisdagen och berättade kort på telefon att tumören växt, inte hur mycket, och att han skulle börja behandlas med Avastin, en antikropp som hämmar nykärlbildningen. Behandlingen med Avastin inleddes i fredags. Det gick bra, M hade lite huvudvärk under helgen, men inga andra biverkningar ännu. Han ska nu, förutom ytterligare Temodalkurer, få Avastin varannan vecka så länge det ger effekt.

Vid besöket hos Sofia igår informerade hon om att den stora tumören som opererades i mars i princip har växt till sin ursprungliga storlek, 46x31 mm. Den lilla tumören är fortfarande inaktiv, men nu har det kommit en tredje tumör på vänster sida. Ganska liten även den. Allt detta på 3 månader under pågående cellgiftsbehandling. Nu följer ytterligare 2 behandlingar med Avastin, den 25/2 och 11/3, sedan röntgen igen för att bedöma om det har effekt. Det är ungefär 33% som får effekt av Avastin och det är bara att hoppas att M tillhör dem.

Vad ska man säga? Ingen hade kunnat tro det här. Varken M eller jag trodde att röntgenundersökningen skulle visa på någon försämring nu. M tycker att han har mått bättre och bättre sedan anfallen i början av oktober och det har inte dykt upp några nya symptom. Jag trodde att det var oförändrat som sämst. Nu håller vi andan och hoppas att nästa röntgen visar att Avastinet har bästa effekt.