fredag 9 april 2010

Ett litet bakslag

Som jag skrev igår har M fått något slags utslag på överkroppen. Det kan inte vara så mycket annat än Valcyte eller Celebra han är allergisk mot. Idag åker vi till Radiumhemmet för att träffa kontaktsjuksköterskan C. M visar direkt upp sina utslag. C går och hämtar dr. G som också tittar. De tror också på att det är Valcyte eller Celebra. Visserligen har M tagit dem i 3 veckor, men troligtvis har kortisonet, som M nu har trappat ut, maskerat den allergiska reaktionen. Dr. G vill att M ska göra uppehåll i 1 vecka med båda läkemedlen för att se om de är någon av dem som ger utslagen. Reaktionen kan förvärras med tiden också och det kan t.ex. bli svårt att andas. Dessutom ska M börja med Temodal på tisdag och det kan också ge den här typen av reaktion (Gud förbjude). Det är bra att veta vad som ger reaktion och inte. M tycker inte att utslagen är så farliga, han vill fortsätta ta medicinerna, men dr. G är envis. Han säger att det inte påverkar någonting att göra uppehåll i en vecka. Att börja med kortisonet igen tycker han inte är någon bra idé p.g.a. biverkningarna detta brukar ge efter ett tag, såsom diabetes, skör hud och förtvinade muskler m.m. Det känns helt klart som ett bakslag att M ska sluta ta läkemedel som ökar hans chanser att överleva. När dr. G har gått föreslår C att M ska ringa till neurologen (dr. S) som har skrivit ut dessa läkemedel och fråga henne hur hon ser på det här. M tycker det är bättre att ta kortison eller någon annan allergimedicin för att lindra den allergiska reaktionen än att sluta ta dessa läkemedel.

C går även igenom allt som rör strål- och cellgiftsbehandling igen mer detaljerat. M får en tid i veckan under strålbehandlingen till henne och doktorn där de ska följa upp M´s hälsotillstånd och kontrollera de prover som M ska ta varje måndag. Det är en typ av vita blodkroppar, B-lymfocyter, och blodplättar man kontrollerar. Det är en hel del ytterligare information och som vanligt antecknar jag allt för att inte glömma bort någonting.

Besöket tar 1 timme och vi hoppar in i taxin direkt och åker hem. Mina svärföräldrar är hos barnen och de blir säkert också oroliga över detta med M´s allergi. M har nästan inte tagit några mediciner alls i sitt liv så vi har ju ingen aning om han är allergisk mot någonting. Det enda vi vet sedan tidigare är Kåvepenin. Det kanske är mer som dyker upp. Han är inte allergisk mot någonting annat som vi vet heller. Det är lite typiskt att han är allergisk mot just det här som han verkligen behöver.

Vi försöker också nå kontaktsjuksköterskan på neurologen, men både hon och dr. S är på semester så vi ska försöka igen på måndag. M gör uppehåll med Valcyte och Celebra från och med nu. På måndag borde vi se en förbättring om det är någon av dessa han är allergisk emot.

På eftermiddagen åker svärföräldrarna hem, jag åker till Willys och handlar lite smågrejor. Sedan lägger jag mig på soffan och slumrar lite. E vaknade 04:30 i morse och jag sov inte så mycket mer efter det. Har ont i huvudet som vanligt, men det känns bättre efter en Ipren och lite sömn. M känner sig också trött. Om det är allergin, sjukhusbesöket eller förkylningen vet jag inte. Vi är alla förkylda fortfarande, hoppas vi blir av med detta snart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar